tiistai 23. elokuuta 2022

Koulukiusaaminen

Piti kirjoittaa ihan muuta ja olikin jo luonnoksissa pari tekstiä, mutta tamä jyräsi yli. (Oli aiheena tänään YLEn aamutelkkarissa.) Sopiiko tämä aiheeseen parisuhde? Eikä oikeastaan kiinnosta ja kyllä, koska kaikki liitty kaikkeen. Askel koulukiusaamisesta on olematon parisuhdekiusaamiseen jne Koska se mikä toistuu on mekanismi itsessään, joka vain ottaa hieman eri muodon ympäristön vaihtuessa.

Koulukiusaamisesta puhutaan ikään kuin kyseessä olisi vain koulujen ongelma. Ikäänkuin sama toiminta/ilmiö ei jatkuisi läpi koko elämän. Tämä sama läpäisee heittämällä koko yhteiskunnan. Se ei pääty siihen että koulu lakkaa vaan sitten se vain muuttuu vähemmän huomaamattomaksi.

Kiusaamis-sana on huvittava koska sama toiminta muualla yhteiskunnassa luokitellaan väkivallaksi. Se mitä koulukiusaamiselle tapahtuu koulun päättyessä, on se että ne jotka jatkavat samaa fyysistä väkivaltaa kuin koulussa joutuvat poliisin kanssa tekemisiin. That's it. Ne jotka jatkavat ihan samaa psyykkistä väkivaltaa kuin kouluaikoina voivat nyt kouluttautua vaikka opettajiksi, poliiseiksi, poliitikoiksi, papeiksi, psykiatreiksi, presidenteiksi jne. Onhan näitä. Sama touhu jatkuu asemasta täysin riippumatta. Korkeampi asema vain lisää kiusattujen määrää.

Koulukiusaamisen avulla saadaan ulkoistettua kivasti koko yhteiskuntaa vaivaava ongelma. Kun ongelma on näkyvänä täällä niin se voidaan muuten unohtaa vaikka siihen törmätään muuten päivittäin työyhteisöissä, somessa, valtioiden tasolla. Kaikkialla.

Kouluissa opetetaan käytännössä sitä, että toisten kiusaamisesta pääsee kuin koira veräjästä. Sillä pääsee nokkimajärjestyksessä ylöspäin. Kyllä sinä tämän tiedät koska se on sinulle opettu koulussa. Suusanallisesti tietenkin ollaan kiusaamista vastaan, mutta käytännössä kiusattu vaihtaa koulua jne

Tätä voitaisiin opettaa koulussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Matka patsaalle on yhtä olennainen kuin patsas

 Katsoimme Rakkaani kanssa elokuvan Peaceful Warrior joka pohjaan Dan Millmanin samannimiseen kirjaan. Muistin elokuvan henkisemmäksi , ja v...