maanantai 1. elokuuta 2022

Maaginen seikkailu vs. Järkevä käytäntö

-Mikä tekee tästä kesästä tekee erityisen? Johannes: HitMix

Kun lapsi matkustaa vanhempiensa kanssa Särkänniemeen, vanhemmille tärkeintä on tuo Särkänniemi ja sen huvitukset, mutta lapselle olennaista on koko matka kohteeseen, kohde ja matka sieltä pois. Ja kun häneltä kysytään mikä oli eilisessä särkänniemireissussa parasta, niin lapsi sanoo, että se kun menomatkalla äiti ja iskä laulo yhtäaikaa autossa (Arttu Wiskaria - Tässäkö tää oli?).

Tuolla aiemmassa kirjoituksessa mainitsin maagisen seikkailun vastakohtana järkevälle käytännölle. Mitä tarkoitan tällä sanaparilla? Maaginen seikkailu ei tarkoita sitä että koko ajan on löydettävä hienonpaa ja korkeampaa, parempaa jne vaan sitä että jokainen yhteinen kaupassa käynti saattaa muuttua maagiseksi seikkailuksi sen sijaan, että se on aina vain järkevää käytäntöä. Maaginen seikkailu ei poissulje järkevää aikuismaista käytäntöä, vaikka elämän maagisuudelle ei anneta juuri mahdollisuutta, koska vedotaan järkevään aikuismaiseen käytäntöön. Maaginen seikkailu on aitoa todellista ja aikuismaista käytöstä, jota kuitenkin paetaan järkevään käytäntöon, koska ei uskalleta olla lastenkaltaisia.

Elämästä yritetään tekemällä tehdä huvipuistoa, koska tavoitellaan maagista seikkailua. Taianomaisuutta haetaan alitajuisesti. Jotain jännää, jotain kiehtovaa. Sitä haetaan elämään. Sitä janotaan... ja sitten laitetaan kaikki palvelemaan järkevää käytäntöä, joka on lopulta pakonomaista ja toistuvaa tylsyyttä.

Lapsi tylsyy käytännöistä ja aikuisuuden kuvitellaan olevan vain käytäntöjen loputonta toteuttamista, ja kaikkea tätä pelkkien käytäntöjen toteuttamista seuraa loputon tylsyys. Tätä tylsyyttä vastaan aletaan taistelemaan tavoittelemalla huippukokemuksia, mutta huippukokemus ei ole jonkun tavoiteltun tien päässä vaan jokainen kokemus on tehdasasetuksissaan huippukokemus. Erityinen kokemus (aka huippukokemus) ei ole jotain tavoiteltavaa vaan jokainen kokemus on erityinen.

Matkassa tärkeintä on aina matka, ei päämäärä. Elämässä tärkeintä on aina matka, ei päämäärä. Jos elämässä tärkeintä on päämäärä niin tärkeintä on sitten hautausmaan sijainti tms. Järkevä käytäntö keskittyy yksityiskohtiin. Johinkin tiettyihin hoidettaviin asioihin. Maaginen seikkailu on aina kokonaisuus. Se ei ole jokin yksittäinen juttu. Se on aina kaikki. Yksi kokonaisuus.

Maaginen seikkailu ei ole jotain mitä haetaan Amazonin sademetsästä taikasienien voimalla vaan se on siivouspäivä ennen konfirmaatiopäivää. Päättyy 0130 kun perheen vanhemmat istuvat olohuoneessa kasvonaamiot naamallaan. Maaginen seikkailu voi olla myös siellä sademetsässä, mutta huomaa ero kun sen löytää jo olohuoneen sohvalta.

Tässä blogissa järjestäen tekstit viittaavat maagisen seikkailun mahdollisuuteen.
Jos suhteesi ei ole maagista seikkailua, se on järkevää käytäntöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Matka patsaalle on yhtä olennainen kuin patsas

 Katsoimme Rakkaani kanssa elokuvan Peaceful Warrior joka pohjaan Dan Millmanin samannimiseen kirjaan. Muistin elokuvan henkisemmäksi , ja v...